niedziela, 5 stycznia 2014

Sałatka z pomelo, kurczakiem i pędami bambusa

Jeśli jeszcze nie znacie sposobu na wykorzystanie w kuchni pomelo proponuję skorzystać z tego przepisu :-) Pomysł na stworzenie tej sałatki wpadł mi do głowy już po tym gdy zakupiłam ten owoc :-) Ma azjatycki charakter, jest wytrawna, delikatnie słodka i lekko pikantna. 

Sałatka z pomelo, smażonym aromatycznym kurczakiem, pędami bambusa w plastrach i prażonymi orzeszkami ziemnymi. Ta sałatka to mój aktualny numer jeden wśród sałatek z dodatkiem owoców. Polecam!


Składniki (2 porcje):
200 g filetu z kurczaka
220 g pomelo
80 g pędów bambusa w plastrach
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka drobno pokrojonej dymki
1 łyżka soku z limonki
2 marynowane papryczki piri-piri
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

Łączymy składniki marynaty i kurczaka, odstawiamy na minimum 2 godziny. 
Pomelo obieramy z błonek, kroimy na małe kawałki. Pędy bambusa również kroimy na mniejsze kawałki. Z papryczek piri-piri usuwamy pestki i drobno kroimy. Orzeszki ziemne kroimy dość grubo.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej przez 10 minut kurczaka, pod koniec smażenia oprószając kurczaka szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: kurczaka, pomelo, pędy bambusa, miód, natkę pietruszki, dymkę, sok z limonki, miód, papryczki piri-piri, cukier. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis