sobota, 25 stycznia 2014

Jajecznica z pieczarkami i cebulką

Podobno każdy potrafi zrobić jajecznicę. Nic nie szkodzi jednak przypomnieć, że można ją robić na wiele sposobów. Dziś smaczna i dość klasyczna wersja z pieczarkami i cebulką. Dla szukających innych pomysłów polecam przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i groszkiem


Składniki (2 porcje):
5 jajek
3 pieczarki
1/2 cebuli
3 łyżki masła
2 łyżki mleka
sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka parzymy i wbijamy do kubka. Pieczarki myjemy, dokładnie osuszamy i dość drobno kroimy, cebulę kroimy drobno. Wyciągamy dwie patelnie. Na jednej rozgrzewamy łyżkę masła, na drugiej dwie łyżki. Na patelni z 1 łyżką masła podsmażamy przez 5 minut pieczarki. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulkę przez 3 minuty, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a po chwili wlewamy mleko. Kiedy jajka zaczną tężeć dodajemy pieczarki. Mieszamy, uważając aby zbyt długo nie trzymać patelni na ogniu i żeby jajecznica nie była zbyt sucha.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis