sobota, 25 stycznia 2014

Kluski kładzione II

Niedawno pojawił się na moim blogu przepis na kładzione kluski. Dzisiaj proponuję ich inną wersję. W tamtym przepisie białka ubija się na sztywną pianę, w tym nie trzeba tego robić. To przepis prostszy, wszystkie składniki po prostu mieszamy łyżką. Ciasto powinno być niezbyt gęste, jeśli jest za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, uważając aby nie dodać jej za dużo - kluski będą wtedy zbyt twarde.
Kluski oczywiście są pyszne, lekko osolone podane z masłem lub z podsmażoną cebulką i boczkiem. Mnie przypominają dzieciństwo :-) Polecam!



Składniki (4 porcje):
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mleko, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto łyżką, aż będzie gładkie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli. Ciasto nabieramy na łyżkę, zanurzamy na chwilę w gotującej się wodzie i ponownie nabieramy kolejną porcję. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wyciągamy je łyżką cedzakową.
Podajemy z masłem i solą bądź z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis