piątek, 24 stycznia 2014

Kokosowe kulki

Trochę myślałam nad składem dzisiejszych kulek. I sądzę, że osiągnęłam zamierzony efekt. Kokosowe pralinki domowej roboty. Słodkie i bardzo dobre w smaku. Możecie nimi zadziwić gości przyznając się, że wcale nie są gotowym zakupem ze sklepu :-) Polecam!


Składniki (24 sztuki):
1 szklanka śmietany 30%
3/4 szklanki wiórków kokosowych
100 g herbatników
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka w proszku
kilka kropel olejku śmietankowego

Wykonanie:
Śmietanę z masłem zagotowujemy w małym garnku. Lekko studzimy. Herbatniki rozgniatamy w misce na piasek, dodajemy do nich śmietanę z masłem, cukier puder, mleko w proszku, 5 łyżek wiórków kokosowych, olejek śmietankowy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy szczelnie i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Wyciągamy z lodówki, kiedy masa dość mocno stężeje. Formujemy z niej małe kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce (zamknięte w szczelnym pojemniku).

Smacznego!




2 komentarze:

  1. gdyby zamienić aromat śmietankowy na rumowy to byłyby białe bajaderki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kulki mają mieć mleczno-śmietankowy smak, odradzam olejek rumowy :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis