środa, 15 stycznia 2014

Kopytka w pesto z rukoli

Klasyka w połączeniu z nowoczesnością to duet, który lubię nie tylko w gotowaniu :-) 
Dzisiaj klasyczne ziemniaczane kluski i tchnące w to danie świeżość pesto z rukoli. Kopytka możecie też przyrządzić np. z dodatkiem podsmażonej cebuli i/lub boczku. Pesto można dodać do ugotowanego makaronu i zrobić np. spaghetti z pesto z rukoli. Zatem przepis, który da się wykorzystać na kilka sposobów.

Dla mnie bomba, a dla Was? Spróbujcie ;-)


Składniki (3 porcje):
Kopytka:
500 g ziemniaków (waga po obraniu ze skórki)
1 szklanka mąki (170 g)
1 jajko
duża szczypta soli

Pesto z rukoli:
50 g rukoli
30 g grana padano lub parmezanu
4 łyżki mieszanki orzechów włoskich, ziaren słonecznika i ziaren dyni
1/3 szklanki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soku z limonki

grana padano do oprószenia dania

Wykonanie:

Pesto: do miski wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki i blendujemy je na gładką masę.

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy na puree praską. Dodajemy do nich mąkę, jajko i sól - zagniatamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i nie może kleić się do rąk. Jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste trzeba dodać jeszcze trochę mąki. 

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli, w tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe porcje. Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 40 cm (możemy podczas jego formowania podsypać ciasto odrobiną mąki). Wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki o długości około 1,5-2 cm. Dociskamy je lekko widelcem. Kopytka wrzucamy do wrzątku, kiedy wypłyną na powierzchnię wody wyławiamy je łyżką cedzakową. Mieszamy z pesto, oprószamy startym na tarce grana padano i podajemy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kopytka i pesto - połączenie idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis