środa, 15 stycznia 2014

Krem z pieczonej papryki

Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro... polecam rozgrzewającą zupę-krem z pieczonej czerwonej papryki. Dodajemy do niej podsmażoną cebulkę, czosnek, papryczkę chilli, śmietanę i mascarpone. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę dobra. Pikantna! W sam raz na zimowy obiad :-)


Składniki (4-6 porcji):
3 czerwone papryki
1 l wody
1 czerwona papryczka chilli
3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mascarpone
3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 kostki bulionowej
1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Kiedy papryki lekko ostygną obieramy je ze skórek i kroimy w kostkę.
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy na niej cebulę przez 3 minuty, dodajemy czosnek i papryczkę chilli i podsmażamy wszystko jeszcze przez 1 minutę. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy paprykę, 1/3 kostki rosołowej i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Pod koniec gotowania dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, czerwoną słodką paprykę. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę, mascarpone i ponownie zagotowujemy.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis