niedziela, 12 stycznia 2014

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Azjatycka kuchnia tylko na pozór wydaje się skomplikowana i niedostępna. W dzisiejszych czasach wszystkie składniki można kupić w Polsce, w większych miastach po prostu w sklepie, dla tych, którzy składników kupić na miejscu nie mogą pomocne okażą się zakupy przez internet. Kiedy już zgromadzimy podstawowy zestaw produktów azjatycka kuchnia stać się może... kuchnią codzienną. W moim gotowaniu stała się wręcz obowiązkowa :-)

Dzisiaj proponuję tajską zupę kokosową z kurczakiem, pieczarkami, papryką, dymką, papryczką chilli. Ugotowana na domowym bulionie i mleku kokosowym. Lekko słodka i jednocześnie delikatnie pikantna. Pyszna, kolorowa i aromatyczna. Polecam!


Składniki (4 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
4 duże pieczarki
1 duży filet z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 czerwona papryczka chilli
2 cebule dymki
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Bulion: 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1/2 pora, 1/2 cebuli, 3 liście laurowe, 1 litr wody, 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej, 1 łyżeczka kardamonu

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, pietruszkę, por, cebulę, świeży imbir oraz trawę cytrynową, liście laurowe i kardamon. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. 


Kurczaka oczyszczamy z żyłek i błonek i kroimy na małe kawałki, pieczarki kroimy w plasterki, paprykę czerwoną i zieloną w cienkie paseczki, dymkę w półtalarki. Papryczkę chilli kroimy bardzo drobno. 


Bulion przecedzamy przez sito do drugiego garnka. Ponownie wkładamy na kuchenkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Następnie dodajemy kurczaka, pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, dymkę, papryczkę chilli. Doprawiamy sosem rybnym i sojowym. Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. 

Przekładamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis