piątek, 31 stycznia 2014

Kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej

Jarskie kotlety z zielonej soczewicy i kaszy gryczanej czyli dobry pomysł na zastąpienie tych tradycyjnych, mięsnych. Podajemy je z ziemniakami i surówką. Bardzo smaczne i sycące. Polecam!




Składniki (6-7 sztuk):
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 torebka kaszy gryczanej
5 łyżek bułki tartej
1 cebula
1 jajko
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek

olej do smażenia

Wykonanie:
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości (około 20 do 25 minut). Odsączamy z wody i studzimy. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę soczewicy blendujemy na gładkie puree. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją przez 3 minuty na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Łączymy wszystkie składniki: soczewicę (puree i tę pozostawioną w całości), kaszę gryczaną, cebulę, jajko, koperek, szczypiorek, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką, a następnie formujemy z niej kotlety. Smażymy je na patelni, na rozgrzanym oleju (olej ma tylko minimalnie przykrywać dno patelni), na dwóch stronach, na każdej po około 4 do 5 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ostatnio soczewicę jem prawie codziennie, też muszę sobie jakieś kotlety z niej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis