piątek, 31 stycznia 2014

Pikantny pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy z dodatkiem ugotowanej marchewki, pietruszki i selera. To jednocześnie propozycja na wykorzystanie warzyw z ugotowanego jarzynowego bulionu. Pikantny i aromatyczny za sprawą czerwonej papryczki chilli, imbiru i czosnku. Przepis na łagodniejszą wersję i większą porcję też jest na tym blogu (tutaj). Dzisiaj dodajemy do niego płatki owsiane i przygotowujemy mniejszą porcję, bo mam wrażenie, że te duże jemy, jemy i jemy... :-) Pasztet zapiekamy w małej foremce, u mnie 10 na 15 cm. Nie trzeba piec go dłużej, gdyż większość składników jest już wcześniej ugotowana.
Bardzo smaczny. Polecam!



Składniki:
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka bułki tartej
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
2 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 czerwona papryczka chilli
1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
szczypta soli
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości. Odsączamy ją z wody. Studzimy, połowę jej ilości blendujemy na gładkie puree. 
Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy na miękko, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki (możemy wykorzystać warzywa z ugotowanego wcześniej jarzynowego bulionu).
Płatki owsiane zalewamy w kubku wrzątkiem, tak aby woda lekko przykrywała ich powierzchnię. Odstawiamy na 10 minut.
Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chilli i czosnek bardzo drobno kroimy. 
W misce łączymy soczewicę, płatki owsiane, marchewkę, pietruszkę, seler, imbir, papryczkę chilli, czosnek. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i czerwoną słodką paprykę. Masę mieszamy ręką, przekładamy do małej foremki i wyrównujemy jego powierzchnię. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis