czwartek, 23 stycznia 2014

Ryż z kurczakiem i ananasem

Dzisiaj będzie "na słodko-ostro" :-) I chociaż ananas jest słodki danie należy to tych naprawdę pikantnych. Oczywiście za sprawą czerwonej papryczki chilli, wiec jeśli chcecie, aby było nieco łagodniejsze, dodajcie jej połowę. Obecność papryczki uważam tutaj za niezbędną, ta potrawa w wersji bardzo łagodnej mogłaby sprawić, że będzie mdło. A tego w jedzeniu trzeba unikać :-)
W Azji południowo-wschodniej ryż z ananasem podany w wydrążonej połówce ananasa jest dość powszechny. Oprócz walorów estetycznych ma to jeszcze jedną zaletę: gorący ryż w jego środku powoduje wydzielanie soku z miąższu ananasa, który jest na ściankach naczynia. Podanie go w ten sposób potraktujcie jako opcjonalne.
Naprawdę smaczne danie. Polecam! 



Składniki (2 porcje):
1 duża pierś z kurczaka
1 szklanka świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
1 torebka ryżu jaśminowego
10 cm kawałek pora (jasnozielona część)
1 czerwona papryczka chilli
2 łyżki startego na tarce imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z ananasa, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego

Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy składniki marynaty i wlewamy ją do pokrojonego kurczaka, mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Ryż gotujemy. Papryczkę chilli i czosnek drobno kroimy. Pora kroimy na cienki półtalarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, imbir i papryczkę chilli. Często mieszając podsmażamy je około minuty, po czym dodajemy pora. Podsmażamy je, a po 3 minutach dodajemy kurczaka z marynatą. Smażymy kurczaka około 10 minut. Dodajemy ryż, sos sojowy i podsmażamy danie około 2 minut, dodajemy ananasa i podsmażamy całość dalsze 2 minuty. Od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis