Zdrowe i dobre bułeczki razowe. Polecam :-)
Składniki (8 sztuk):
300 g mąki razowej
18 g świeżych drożdży
150 ml wody mineralnej niegazowanej
30 g masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka mąki pszennej
łyżka mleka + 2 łyżki ziaren słonecznika
odrobina oliwy z oliwek i mąki (do posmarowania i oprószenia blachy)
odrobina oliwy z oliwek i mąki (do posmarowania i oprószenia blachy)
Wykonanie:
Wodę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej pokruszone drożdże i szczyptę cukru, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione i ostudzone masło, sól oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je kilka minut i odstawiamy w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wykładamy ciasto z miski, chwilę zagniatamy i formujemy 8 okrągłych małych bułeczek. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce, odstawiamy na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je odrobiną mleka i posypujemy ziarnami słonecznika.
Pieczemy 24 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Pieczemy 24 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz