czwartek, 2 stycznia 2014

Pieczony łosoś z porem i lazurem

Delikatny w smaku, pieczony w folii aluminiowej świeży łosoś z dodatkiem pora, sera pleśniowego i śmietany. Wszystkie składniki mają tutaj idealne proporcje, ryba jest soczysta, a por miękki. 

Polecam!


Składniki (2 porcje):
300 g filetu z łososia
100 g pora (tylko biała część)
60 g sera pleśniowego typu lazur
3 łyżki śmietany 18%
duża szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
sól

Marynata do łososia: 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego

Wykonanie:

Łososia płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrawamy na pół, układamy skórą do dołu. Składniki marynaty mieszamy i polewamy nią łososia, odstawiamy na minimum 45 minut.

Pora kroimy w wąskie paseczki i lekko solimy, odstawiamy na 10 minut. Następnie łączymy go z drobno pokrojonym lazurem, śmietaną i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. 


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Łososia przekładamy na dwa kawałki folii aluminiowej (skórą do dołu), oprószamy szczyptą soli i rozkładamy na nim por z dodatkami. Zawijamy folię szczelnie na kształt cukierka zostawiając wolne miejsce w środku. Pieczemy 15 minut. 


Podajemy z kuskusem, ziemniakami lub ryżem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis