piątek, 31 stycznia 2014

Sałatka z jajek, sera feta i szpinaku

Zdrowa i dietetyczna sałatka, z lekkim sosem jogurtowo-śmietanowym. Idealna na śniadanie. Używamy do niej świeżego szpinaku baby oraz greckiego sera typu feta. Najlepiej sprawdzi się tutaj ser sałatkowy - jest nieco twardszy i łatwiej pokroić go na kawałki.  Polecam!


Składniki (2 porcje):
4 jajka
100 g greckiego sera typu feta
duża garść świeżego szpinaku
6 pomidorków koktajlowych
3 łyżki uprażonych pestek dyni

Sos: 
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki śmietany 12 %
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Szpinak płuczemy i osuszamy, rozkładamy go na talerzach, następnie układamy na nim pokrojone na ćwiartki jajka, pokrojony na małe kawałki ser, przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Mieszamy składniki sosu i wykładamy go łyżką na sałatkę, robiąc tzw. kleksy (sos jest dość gęsty). Sałatkę posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Podajemy z bagietką.

Smacznego!

4 komentarze:

Wydrukuj przepis