czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka z ryżem, wędzonym kurczakiem, ananasem i kiełkami fasoli mung mung

Szybka w wykonaniu ryżowa sałatka, wyrazista w smaku dzięki dodaniu do niej czosnku. Polecam!


Składniki (4 porcje):
2 torebki ryżu jaśminowego
1 wędzona noga z kurczaka
1/2 szklanki pokrojonego na kawałki ananasa
1 szklanka kiełków fasoli mung mung (z zalewy, odsączonych)
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
4-5 łyżek majonezu
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Ryż gotujemy i studzimy. Usuwamy z mięsa skórę, obieramy z kości i drobno kroimy. W misce łączymy wszystkie składniki: ryż, kurczaka, ananasa, kiełki fasoli mung mung, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sos sojowy, słodką czerwoną paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem (ilość - według uznania). Mieszamy dokładnie.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszna! Uwielbiam połączenie kurczaka z ananasem, szczególnie w sałatce ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis