czwartek, 30 stycznia 2014

Zupa cebulowa

Dobra w smaku zupa cebulowa gotowana z dodatkiem białego wina. Najlepiej podać ją zapiekaną z grzankami i serem, chociaż sama również dobrze smakuje. Gotujemy ją na domowym jarzynowym bulionie. Gęsta, zdrowa i naprawdę sycąca. Polecam!


Składniki (6 porcji):

800 g cebuli
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Bulion: 
1 pęczek włoszczyzny
1,5 litra wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli

dodatkowo:
1 bagietka
żółty ser np. cheddar (6 plasterków)

Wykonanie:
Przygotowujemy bulion: do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy oskrobane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, selera i pora, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar pod przykrywką przez 1 godzinę i 15 minut. Bulion przecedzamy przez sito.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Podsmażamy ją 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie wlewamy wino i dusimy ją kolejne 20 minut. Po zestawieniu z ognia doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Bagietkę kroimy na kawałki i opiekamy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (po około 4 minuty na każdej ze stron). Zupę cebulową nakładamy do małych naczyń żaroodpornych, na wierzchu układamy grzanki, a na nich żółty ser (po plasterku do każdego naczynia). Zupę zapiekamy w piekarniku (180 st. C) przez 8 minut, aż ser rozpuści się.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis