środa, 12 lutego 2014

Babeczki z dżemem żurawinowym

Kruche i słodkie, proste i szybkie w wykonaniu. Babeczki, czy jak kto woli, tartaletki z dżemem żurawinowym. Bardzo smaczne. Możecie wykorzystać dowolny dżem, najlepiej lekko kwaskowy w smaku. Polecam!


Składniki (15 sztuk):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
80 g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 1/2 szklanki dżemu żurawinowego

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.
Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do niego cukier i mikserem ucieramy przez kilka minut, dodajemy jajko i ucieramy, aż składniki połączą się. Dodajemy mąkę przesianą przez sito i sodę oczyszczoną. Ręką zagniatamy ciasto. Lepimy okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczamy i robimy palcem wgłębienie, tak aby we wgłębieniu zmieściła się łyżeczka dżemu. Wkładamy do papierowych foremek np. od muffinek, lekko dociskamy, aby ciasto przylegało do foremek. Do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce dżemu żurawinowego. Pieczemy 22 minuty.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis