środa, 12 lutego 2014

Wieprzowina w sosie curry z pieczarkami i zielonym groszkiem

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu "mojej azjatyckiej podróży kulinarnej" :-) Tak, curry często bywa na moim stole ;-)
Kiedyś wydawało mi się, że ten typ potrawy jest robiony zawsze "na ostro". W Tajlandii owszem, ale już w Kambodży odkryć można, że curry podawane jest w łagodnej wersji, a te ostre są wręcz rzadkie. Dzisiejsze danie wydaje mi się łagodne, a wręcz słodkawe, nie wiem tylko na ile moje kubki smakowe przyzwyczaiły się do smaku papryczek chilli i imbiru :-) Na tym też chyba polega trudność określania czy potrawa jest ostra czy nie. Coś, co jednych pali w gardło i wyciska z nich niezliczoną ilość łez podczas jedzenia, dla innych może być wręcz bardzo łagodne. I czasem właśnie mam pewną trudność w opisywaniu azjatyckich dań. Może zatem powinnam podkreślić, że dzisiejsze curry jest łagodne... dla mnie :-)
W tej potrawie robimy pulpety z mięsa mielonego z dodatkiem imbiru, czosnku i koperku. Sos na bazie mleka kokosowego z dodatkiem czerwonej pasty curry, sosu sojowego, rybnego i brązowego cukru. Do tego pieczarki, zielona papryka i zielony groszek. Potrawę podajemy z ryżem jaśminowym, najlepiej w osobnej miseczce.
Wyszło super smacznie :-) Polecam!


Składniki (2 porcje):

pulpety
250 g mięsa mielonego wieprzowego
4 cm kawałek świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego

sos + reszta
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki)
150 g pieczarek
1/2 zielonej papryki
1 mała czerwona papryczka chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 liście suszonego kaffiru
2 łyżki oleju

1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego do podania

Wykonanie:
Imbir trzemy na tarce, czosnek i czerwoną papryczkę chilli bardzo drobno kroimy, pieczarki kroimy w półtalarki, a zieloną paprykę w paski. Groszek odsączamy z wody.
Do mięsa mielonego dodajemy imbir, czosnek, drobno pokrojony koperek, bułkę tartą i sos sojowy. Mieszamy masę mięsną ręką i formujemy z niej małe kulki (około 12 sztuk).
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy pulpety przez około 4 minuty, często je mieszając i obracając. Dodajemy pieczarki, zieloną paprykę i czerwoną papryczkę chilli i podsmażamy składniki dalej przez około 7 minut. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sos sojowy, sos rybny, cukier, pastę curry, liście kaffiru. Zagotowujemy i gotujemy potrawę jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodawania dodajemy groszek.

Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis