niedziela, 23 lutego 2014

Bułki hamburgerowe II

Do domowych hamburgerów nie ma lepszych bułek, niż te z domowego wypieku. Niedawno, przy okazji domowych chicken burgerów podawałam przepis na takie bułki. Dzisiaj przepis nieco inny. Bułki są miękkie i puszyste. Polecam!


Składniki (8 sztuk):

2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
2 czubate łyżki masła


1 łyżka mleka do posmarowania bułek
2 łyżki sezamu do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. 
Mleko lekko podgrzewamy, w połowie jego ilości rozpuszczamy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawiamy na 5 minut.
Do mąki dodajemy sól, jajko, roztopione masło, rozczyn z drożdży i pozostałą ilość mleka. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je kilka minut, wkładamy do dużej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miseczki, chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy na 30 minut przykryte papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis