poniedziałek, 24 lutego 2014

Wegetariańskie burgery

Bardzo smaczna wegetariańska wersja burgerów. Smażymy do nich kotlety z kaszy jaglanej, z dodatkiem pieczarek, cebuli i szczypiorku. Do tego pomidor, ogórek, sałata i sos majonezowo-musztardowy. Polecam do nich bułki domowego wypieku (przepis tutaj). 
Muszę przyznać, że ta wegetariańska wersja bardzo mi smakuje. Kotlety z kaszy jaglanej są naprawdę pyszne, można je usmażyć także na obiad i podać do nich ziemniaki i surówkę. Polecam!


Składniki (na 10 kotletów):
Kotlety:
1 szklanka kaszy jaglanej
80 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
3/4 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

sos: 2 łyżki majonezu i 2 łyżki musztardy

pomidor
świeży ogórek
sałata

bułki hamburgerowe

Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy (płuczemy ją w zimnej wodzie, następnie na sitku przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, lekko solimy i gotujemy 15 do 20 minut).
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni przez 5 minut.
Cebulę kroimy drobno, rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju i podsmażamy na niej cebulę przez 4 minuty.
Do kaszy jaglanej dodajemy pieczarki, cebulę, drobno pokrojony szczypiorek, bułkę tartą jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Ręką mieszamy składniki. Formujemy kulki wielkości cytryny, które dość mocno spłaszczamy dłonią.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (cienką warstwę, tylko przykrywającą dno patelni). Smażymy kotlety na dwóch stronach, na każdej po 4 do 5 minut.
Bułki hamburgerowe przekrawamy, smarujemy dolną część sosem majonezowo-musztardowym, układamy po kolei sałatę, kotlet z kaszy, plasterek pomidora, 2 plasterki ogórka, przykrywamy posmarowaną sosem górną częścią bułki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kiedys robiłam z pieczarek i kaszy jaglanej ale mi nie wyszly :( Spróbuje jeszcze raz z tego przepisu....

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis