niedziela, 2 lutego 2014

Domowe chicken burgery

Przepis na domowe bułki hamburgerowe obiecałam już jakiś czas temu. Skorzystałam ze świetnego przepisu Marthy Stewart (Living Cookbook: The Original Classics). Bułki są miękkie i wręcz idealne, po ich zrobieniu z pewnością zrezygnujecie z kupowania gotowych bułek hamburgerowych. 
Dzisiaj proponuję zrobić z nich domowe chicken burgery. Filety z kurczaka smażymy w panierce z sezamu i mąki, do tego świeży pomidor, sałata, ogórek i sos majonezowo-musztardowy. Możecie też dodać plasterek żółtego sera (np. cheddar). 
Pyszne, zatem polecam! :-)


Składniki (na 8 bułek):

Bułki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki mleka w proszku
1,5 łyżki cukru
1 jajko
1 czubata łyżeczka suchych drożdży
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki masła

1 żółtko + 1 łyżka mleka - do posmarowania bułek
2 łyżki sezamu
1/3 łyżeczki oliwy z oliwek - do posmarowania naczynia

Nadzienie:
2 małe filety z kurczaka
1 jajko
1/3 szklanki sezamu
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

1 świeży ogórek
1 pomidor
8 plasterków żółtego sera (bp. cheddar) - opcjonalne
sałata (u mnie mix sałat)
sos: 3 łyżki majonezu i 3 łyżki musztardy

olej do smażenia

Wykonanie:
Wodę lekko podgrzewamy, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. W garnuszku rozpuszczamy w podgrzanej wodzie mleko w proszku, cukier i drożdże, dodajemy masło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, roztrzepane jajko i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy je odrobiną mąki, powinno być elastyczne. Wyrabiamy je kilka minut, wkładamy do dużej miski posmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miseczki, chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy na 45 minut przykryte papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, obsypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 20 minut.

Filety z kurczaka oczyszczamy i każdy dzielimy na 4 części, rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy lekko solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysypujemy sezam i mąkę, mieszamy je ze sobą. Na drugim rozbijamy jajko, które lekko rozmącamy widelcem. Kotlety moczymy z dwóch stron w jajku, a następnie w sezamie i mące. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju po około 5 minut na każdej ze stron.

W miseczce łączymy majonez z musztardą. Smarujemy sosem spód bułki, na to nakładamy sałatę, kotlet z kurczaka, plasterek sera (jeśli używamy), plasterek pomidora, 2 plasterki ogórka. Górną część bułki również smarujemy sosem i nakładamy ją na wierzch. Możemy spiąć chicken burgera patyczkiem do szaszłyków (odrobinę skróconym).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis