środa, 26 lutego 2014

Krokiety z pieczarkami

Bardzo, ale to bardzo smaczne krokiety z pieczarkami. Możemy podać je na obiad z ziemniakami i surówką, możemy potraktować je także jako osobno danie i zaserwować je z sosem. Świetnie pasuje do nich czosnkowy sos z majonezu i śmietany (1 czubata łyżka majonezu, 1 czubata łyżka śmietany 18%, 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczypta soli, szczypta pieprzu). Przyrządzenie krokietów jest dość czasochłonne, ale są tego warte :-) Polecam!


Składniki (na ok. 12 krokietów):

Naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
3 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1/3 łyżeczki soli

2 łyżki masła do smażenia naleśników

Farsz:
800 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła

3/4 szklanki bułki tartej
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Wykonanie:

Naleśniki: wszystkie składniki ucieramy przez chwilę mikserem, miskę z ciastem przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut. Naleśniki smażymy na patelni na maśle, z każdej strony po 1 do 2 minut (u mnie wyszło 12 naleśników, kawałeczek masła dodaję na patelnię przed smażeniem co drugiego naleśnika).

Farsz: pieczarki płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Smażymy je na suchej patelni partiami po około 8 minut, tak aby każda partia przykrywała tylko dno patelni. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją przez 5 minut na 2 łyżkach masła. Łączymy podsmażone pieczarki z cebulą, drobno pokrojoną pietruszką, śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, farsz dokładnie mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy po 2 czubate łyżki farszu, zawijamy do środka przeciwległe krańce naleśnika, a następnie zwijamy naleśniki w ruloniki.

Na jeden talerzyk wysypujemy bułkę tartą, na drugi roztrzepane ze szczyptą soli i pieprzu jajka. Krokiety maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (cienką warstwę, która przykrywa jedynie dno patelni). Krokiety smażymy po 2 minuty na każdej ze stron.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis