wtorek, 25 lutego 2014

Bułki pszenno-razowe na ciemnym piwie

Bułki, które są moim piekarniczym eksperymentem :-) Przyznam, że z niecierpliwością czekałam, aż wyjmę je z piekarnika i spróbuję. I? I wyszły naprawdę bardzo dobrze. Z delikatnie chrupiącą skórką, w środku miękkie, z ciekawym lekkim aromatem ciemnego piwa. Hm... to chyba przepis na bułki dla dorosłych ;-) Mnie zachwyciły. Spróbujcie. Polecam!


Składniki (7 bułek):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki ciemnego piwa porter
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka mleka

Wykonanie:
Mąkę pszenną i pszenną razową przesiewamy przez sito. Ciemne piwo lekko podgrzewamy, dodajemy do niego suche drożdże, cukier brązowy i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mąki dodajemy piwo z cukrem i drożdżami, oliwę z oliwek i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je kilka minut. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podrośnie wyciągamy je z miski, zagniatamy jeszcze przez chwilę i formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy mlekiem. Pieczemy 22 minuty.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis