środa, 5 lutego 2014

Ciasto gruszkowe z płatkami migdałowymi

Ciasto z dodatkiem gruszek, płatków migdałowych i cynamonu. Pieczone na oleju, dzięki czemu nie jest zbyt suche. Gruszki sprawiają, że ma ciekawy smak. Myślę, że dobrze smakowałoby również z jabłkami. Dobre. Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm):
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki płatków migdałowych
3 jajka
2 gruszki (twarde)
3 czubate łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę oczyszczoną i cynamon.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość małą kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę z sodą i cynamonem, olej i śmietanę. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki dokładnie połączą się. Dodajemy gruszkę, płatki migdałowe i ponownie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do foremki posmarowanej odrobiną tłuszczu (na dno foremki wkładamy papier do pieczenia). Pieczemy 60 - 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia ciasto będzie zbyt mocno spiekać się, a po sprawdzeniu patyczkiem nie będzie jeszcze w środku upieczone, możemy przykryć jego wierzch folią aluminiową.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis