Przepis na bardzo prosty makaron z sosem pieczarkowym, z dodatkiem śmietany, mascarpone i cebuli. Danie łatwe i szybkie w wykonaniu. Ja ugotowałam dzisiaj tagliatelle, ale możecie wykorzystać też penne lub spaghetti. Zazwyczaj kieruję się zasadą: sos ma być tylko dodatkiem, a makaron nie może w nim "pływać". I tutaj ta zasada jest zachowana :-)
Smaczne. Polecam!
Składniki (2 porcje):
150 g makaronu tagliatelle
300 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany 18%
2 czubate łyżki mascarpone
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: koperek, szczypiorek, natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Kromy je na cienkie plasterki. Cebulę kroimy bardzo drobno.
Do śmietany dodajemy mascarpone, doprawiamy dużą szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i mieszamy.
Do śmietany dodajemy mascarpone, doprawiamy dużą szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulkę, którą następnie przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pieczarki (bez dodatku tłuszczu), najlepiej w dwóch lub trzech partiach, tak aby przykrywały one tylko dno patelni. Każdą partię smażymy po około 6 do 7 minut, pod koniec doprawiając odrobiną pieprzu. Kiedy całość będzie podsmażona wsypujemy wszystkie pieczarki na patelnię, dokładamy cebulę oraz sos śmietanowy. Mieszamy i sprawdzamy czy całość jest dobrze doprawiona (jeśli nie - dodajemy sól i pieprz -według uznania). Do sosu dokładamy makaron i podsmażamy całość cały czas mieszając, aż danie będzie gorące.
Wykładamy na talerze, możemy posypać makaron odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku, koperku lub pietruszki. Od razu podajemy.
Wykładamy na talerze, możemy posypać makaron odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku, koperku lub pietruszki. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz