wtorek, 4 lutego 2014

Makaron z sosem pieczarkowym

Przepis na bardzo prosty makaron z sosem pieczarkowym, z dodatkiem śmietany, mascarpone i cebuli. Danie łatwe i szybkie w wykonaniu. Ja ugotowałam dzisiaj tagliatelle, ale możecie wykorzystać też penne lub spaghetti. Zazwyczaj kieruję się zasadą: sos ma być tylko dodatkiem, a makaron nie może w nim "pływać". I tutaj ta zasada jest zachowana :-)
Smaczne. Polecam!


Składniki (2 porcje):
150 g makaronu tagliatelle
300 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany 18%
2 czubate łyżki mascarpone
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: koperek, szczypiorek, natka pietruszki

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Kromy je na cienkie plasterki. Cebulę kroimy bardzo drobno. 

Do śmietany dodajemy mascarpone, doprawiamy dużą szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulkę, którą następnie przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pieczarki (bez dodatku tłuszczu), najlepiej w dwóch lub trzech partiach, tak aby przykrywały one tylko dno patelni. Każdą partię smażymy po około 6 do 7 minut, pod koniec doprawiając odrobiną pieprzu. Kiedy całość będzie podsmażona wsypujemy wszystkie pieczarki na patelnię, dokładamy cebulę oraz sos śmietanowy. Mieszamy i sprawdzamy czy całość jest dobrze doprawiona (jeśli nie - dodajemy sól i pieprz -według uznania). Do sosu dokładamy makaron i podsmażamy całość cały czas mieszając, aż danie będzie gorące. 

Wykładamy na talerze, możemy posypać makaron odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku, koperku lub pietruszki. Od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis