czwartek, 6 lutego 2014

Sałatka z pieczonymi buraczkami i wędzonym łososiem

Zdrowa i dietetyczna sałatka z pieczonymi buraczkami, wędzonym łososiem, rukolą i prażonymi pestkami dyni. W słodko-kwaśnym sosie z miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Polecam!


Składniki (2 porcje):
4 małe buraki
100 g wędzonego łososia
duża garść rukoli
2 łyżki pestek dyni
1/2 małej cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu

sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Buraczki płuczemy, obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. Na blaszkę wykładamy duży kawałek folii aluminiowej, rozkładamy na niej buraczki, zawijamy końce folii, tak aby przykrywała buraki i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. 
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez kilka minut.
Cebulę kroimy w piórka, łososia na małe kawałki.
Łączymy w miseczce składniki sosu: oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny - dokładnie mieszamy.
Na talerzach rozkładamy rukolę, buraczki, wędzonego łososia, cebulę, oprószamy je odrobiną soli i pieprzu, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni. Podajemy ze świeżą bagietką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis