czwartek, 6 lutego 2014

Curry z tofu, soczewicą i bakłażanem

Moment, w którym podsmażana na patelni papryczka chilli, imbir i czosnek zaczynają intensywnie pachnieć... może być uzależniający :-) Ta chwila jest jedną z moich ulubionych podczas przygotowania tej potrawy. A pisałam już tutaj, że curry gotowane na mleku kokosowym jest jedną z moich ulubionych potraw. Dzisiaj z tofu, bakłażanem i soczewicą. W tym daniu mamy też zieloną pastę curry, sos sojowy, sos rybny, liście kaffiru, trawę cytrynową... wszystko to razem połączone musi smakować. 
Nie może być inaczej...polecam :-)



Składniki (2-3 porcje):
1/3 szklanki zielonej soczewicy
1 mały bakłażan
200 g tofu
1 puszka mleka kokosowego
1 czerwona papryczka chilli
5 cm kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonej pasty curry
2 liście kaffiru
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek

1 torebka ryżu + 1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub pietruszki do posypania

Wykonanie:
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy al dente (około 15 minut). Odsączamy z wody.

Czerwona papryczkę chilli oczyszczamy i drobno kroimy, czosnek kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy bardzo drobno.

Tofu kroimy w kostkę (ok. 1 na 1 cm). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na nim tofu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy tofu na talerzyk i na patelni rozgrzewamy kolejną 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, czosnek i imbir, podsmażamy je około minuty, a kiedy zaczną intensywnie pachnieć dodajemy bakłażana. Podsmażamy go 3 minuty i wlewamy na patelnię mleko kokosowe. Dodajemy zieloną pastę curry, suszoną trawę cytrynową, cukier, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki i liście kaffiru. Całość zagotowujemy, dodajemy tofu, soczewicę i gotujemy jeszcze przez około 7 minut.

Podajemy z ryżem ugotowanym razem z 1 łyżeczką kurkumy. Danie możemy posypać pokrojona pietruszką lub kolendrą.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis