piątek, 7 lutego 2014

Surówka z buraczków

Dzisiaj podaję przepis na surówkę trochę nietypową... Zazwyczaj surówki robi się z surowych warzyw, dziś wcześniej pieczemy buraczki. Dodajemy jabłko, śmietanę i przyprawy. W ten sposób powstanie bardzo dobra surówka, którą polecam! :-)



Składniki (2 porcje):
300 g buraków
1/2 jabłka
3 łyżki śmietany 12%
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
duża szczypta cukru

Wykonanie:
Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy zawinięte w folii aluminiowej przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Buraczki studzimy i ścieramy na grubych oczkach tarki, na tarce ścieramy również jabłko. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i cukier. Mieszamy i podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajna surówka. Uwielbiam buraczki pod każdą postacią. :)
    A jak by tak jeszcze dodać łyżkę octu dla zaostrzenia smaku ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł :-) Ocet albo nawet ocet winny.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis