niedziela, 2 lutego 2014

Domowa tortilla i... nachosy

Postanowiłam dzisiaj zrobić domowe tortille. Z lekkim nadzieniem z łososia wędzonego, mozzarelli, sałaty i ogórka. Tortille wyszły dobre, nadzienie, chociaż nietypowe dla tortilli, smaczne i pasujące do nich. Tutaj powinnam zakończyć :-) Ale blog kulinarny powinien być miejscem, gdzie możemy przeczytać rzetelne opisy potraw. I tak też tutaj będzie :-) 
Zatem... przy drugiej tortilli zamyśliłam się i troszkę za długo ją smażyłam. Zdjęłam ją z patelni, odłożyłam, przykryłam ręcznikiem kuchennym, a po chwili kiedy wzięłam ją do ręki okazało się, że jest dość twarda. Chwila dłuższego smażenia spowodowała, że nie dało się już jej zwinąć w rulonik. Olśniło mnie wtedy, że tak oto zupełnie przypadkowo zrobiłam... nachosy :-) Pokruszyłam ją na mniejsze kawałki i wyszły naprawdę smaczne domowe nachosy :-)
Zatem... macie tutaj przepis 2 w 1. Przy przygotowaniu tortilli trzeba dość mocno uważać, aby nie smażyć jej zbyt długo. 2 minuty na każdej ze stron to maksymalny czas smażenia. Po przełożeniu jej na talerz przykrywamy ją bawełnianym ręcznikiem kuchennym, trzymając ją w cieple łatwiej nam będzie zwijać ja później w rulonik. Jeśli wydłużycie czas smażenia wyjdą dobre nachosy. Możecie wówczas pokruszyć usmażony placek na mniejsze kawałki lub po prostu rozwałkowane ciasto od razu pokroić w małe trójkąty i smażyć je na obu stronach 3 do 4 minut. Wreszcie ... możecie kupić gotowe tortille i przygotować do nich nadzienie wg tego pomysłu :-)



Składniki (6 - 8 sztuk):
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
100 g wędzonego łososia
125 g mozzarelli (białej z zalewy)
1 ogórek
sałata (u mnie mix sałat)
3 łyżki majonezu

Wykonanie:
W miseczce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i sól. Dodajemy miękkie masło. Wodę zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy mąki. Ciasto mieszamy szpatułką, kiedy składniki połączą się przykrywamy miseczkę bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto wyrabiamy ręką, powinno być elastyczne, jeśli to konieczne można podsypać je odrobiną mąki. Dzielimy je na 6 lub 8 porcji (w zależności od tego czy tortille będziemy smażyć na małej czy większej patelni, ja smażyłam je na patelni o średnicy 28 cm, dlatego podzieliłam ciasto na 6 części). Każdą część formujemy w kulkę, którą spłaszczamy dłonią. Następnie rozwałkowujemy je wałkiem na bardzo cienki placek (możemy podsypać je odrobiną mąki). Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy (bez użycia oleju czy masła) wkładamy na nią tortillę i smażymy ją na obu stronach po maksymalnie 2 minuty. Gotową tortillę przekładamy na talerz i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym. Możemy również jeszcze gorącą tortillę zwinąć w rulonik, aby nadać jej od razu kształt potrzebny nam później. 
Na gotowych tortillach rozkładamy sałatę, pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia, kawałki mozzarelli, plasterki ogórka oraz odrobinę majonezu. Tortille zwijamy w ruloniki i podajemy.

Smacznego!



4 komentarze:

Wydrukuj przepis