poniedziałek, 3 lutego 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Dobry dodatek do obiadu czyli surówka z kapusty pekińskiej, marchewki. Z dodatkiem jabłka, cebulki i szczypiorku. Za sprawą cukru ma lekko słodkawy smak. Polecam!



Składniki (3-4 porcje):
5 - 6 liści kapusty pekińskiej (ok. 200 g)
3 średniej wielkości marchewki (ok. 180 g)
1/2 jabłka
1/2 średniej wielkości cebula
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Kapustę pekińską drobno kroimy. Marchewki skrobiemy i trzemy na małych oczkach tarki. Jabłko razem ze skórką trzemy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy szczypiorek, majonez, oliwę z oliwek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis