Miałam w lodówce świeży szpinak :-) I co można z niego zrobić? Bardzo smaczne kluseczki, które robimy z mąki, białego sera i szpinaku. Podajemy je z roztopionym masłem, oprószone startym na tarce grana padano. Wbrew pozorom ich wykonanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Dla mnie bomba :-) Polecam!
Składniki (2 porcje):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Składniki (2 porcje):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
200 g półtłustego twarogu
80 g świeżego szpinaku
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
grana padano do oprószenia potrawy
Wykonanie:
Szpinak płuczemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Na patelni podsmażamy go przez chwilę, aż liście zwiędną. Studzimy i bardzo drobno kroimy.
Ser blendujemy na gładką masę, dodajemy do sera jajko, przesianą przez sito mąkę, pokrojony szpinak i sól. Zagniatamy dłonią ciasto i wyrabiamy je aż będzie gładkie. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kuleczki (u mnie wyszło 36 sztuk).
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli. Kluski wrzucamy do wrzątku, od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 do 2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową z wody.
Przekładamy na talerze, polewamy stopionym masłem i oprószamy startym na tarce grana padano.
Bardzo dobry przepis !! moje nie wyszły tak ładnie, są zdecydowanie bardziej kudłate ale smakują obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. :-)
Bardzo smaczne :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń