czwartek, 13 lutego 2014

Kluski z serem i szpinakiem

Miałam w lodówce świeży szpinak :-) I co można z niego zrobić? Bardzo smaczne kluseczki, które robimy z mąki, białego sera i szpinaku. Podajemy je z roztopionym masłem, oprószone startym na tarce grana padano. Wbrew pozorom ich wykonanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Dla mnie bomba :-) Polecam!


Składniki (2 porcje):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
200 g półtłustego twarogu
80 g świeżego szpinaku
1 jajko
1 łyżeczka soli

2 łyżki masła
grana padano do oprószenia potrawy

Wykonanie:
Szpinak płuczemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Na patelni podsmażamy go przez chwilę, aż liście zwiędną. Studzimy i bardzo drobno kroimy.
Ser blendujemy na gładką masę, dodajemy do sera jajko, przesianą przez sito mąkę, pokrojony szpinak i sól. Zagniatamy dłonią ciasto i wyrabiamy je aż będzie gładkie. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kuleczki (u mnie wyszło 36 sztuk). 
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli. Kluski wrzucamy do wrzątku, od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 do 2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową z wody. 
Przekładamy na talerze, polewamy stopionym masłem i oprószamy startym na tarce grana padano.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis !! moje nie wyszły tak ładnie, są zdecydowanie bardziej kudłate ale smakują obłędnie.
    Dziękuję za przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis