piątek, 7 lutego 2014

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane? :-) Do tego pyszny i pasujący do placków szpinak. Podaję niżej, że jest to przepis na 2 do 4 porcji. Teoretycznie... bowiem porcje są cztery, ale te placki są tak pyszne, że zjada się ich więcej :-) Może zatem jest to przepis na 2 osoby?
Dobrym dodatkiem do nich jest surówka z buraczków.
Z serii nowoczesnej kuchni polskiej. Naprawdę świetny przepis, polecam!



Składniki (8 placków; 2 do 4 porcji):
1 kg ziemniaków
1 cebula 
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia


200 g szpinaku (mrożonego)
2 ząbki czosnku
50 g sera pleśniowego typu lazur
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu

grana padano lub parmezan do posypania
opcjonalnie: śmietana 18% i drobno pokrojona pietruszka

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do nich sól, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Cebulę bardzo drobno kroimy. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody. Dodajemy do nich cebulę, jajko, vegetę i pieprz - dokładnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (powinien przykryć dno patelni). Kiedy będzie mocno rozgrzany wykładamy łyżką masę ziemniaczaną, spłaszczamy ją. Smażymy placki z dwóch stron, na każdej po około 4 do 5 minut (powinny zarumienić się na każdej stronie).

Szpinak rozmrażamy, wkładamy na patelnię, podsmażamy przez chwilę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy, śmietanę, sos sojowy i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy z ognia.

Placki podajemy ze szpinakiem, z dodatkiem śmietany, oprószone startym na tarce grana padano lub parmezanem i posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyda się to dziwne, ale jeszcze nigdy nie jadłam placków ziemniaczanych ze szpinakiem, muszę nadrobić zaległości.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis