poniedziałek, 24 lutego 2014

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną

Delikatna w smaku czekoladowa rolada z bitą śmietaną. Idealna do popołudniowej kawy :-) Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Ciasta domowe wyd. Buchmann. W przepisie ważne jest to, aby jeszcze gorący biszkopt zawinąć w ręcznik, kiedy biszkopt wystygnie trudno będzie go zrolować.
Bardzo dobra. Polecam!


Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

3 kostki mlecznej czekolady (do przybrania)

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy kakao i proszek do pieczenia, mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, kiedy rozpuści się dodajemy po jednym żółtku i ucieramy jeszcze przez chwilę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki połączą się.
Masę wykładamy na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (na grubość około 1 cm). Pieczemy około 16 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto przekładamy na bawełniany ręcznik papierem do góry. Papier smarujemy wodą i zdejmujemy. Ciasto razem z ręcznikiem zwijamy (dłuższą stroną) na kształt rolady i zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Rozwijamy roladę i smarujemy całą jej powierzchnię ubitą śmietaną zostawiając 2 łyżki. Roladę zwijamy, wierzch smarujemy pozostawianą śmietaną i posypujemy startą na drobnych oczkach tarki czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis