poniedziałek, 17 lutego 2014

Kluski śląskie z sosem pomidorowym i mozzarellą

Dzisiaj propozycja podania klusek śląskich trochę nietypowa. W piekarniku zapiekamy kluski z sosem pomidorowym i mozzarellą. To dobry pomysł na wykorzystanie klusek z dnia poprzedniego. W sezonie polecam użycie do sosu świeżych pomidorów (wówczas parzymy je, obieramy ze skórki, usuwamy wodę, pestki i kroimy drobno, podsmażamy podobnie jak w przepisie poniżej). Zimą lepiej wykorzystać pomidory z puszki. Danie proste i smaczne. Polecam!


Składniki (2 porcje):
1/3 porcji klusek śląskich (około 18 sztuk, przepis tutaj)
1/2 puszki pomidorów (typu pelati)
100 g sera mozzarella (białej z zalewy)
1/2 cebuli
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki bazylii
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki lub koperku

Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy. W małym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy na niej przez 2 minuty cebulkę, dodajemy pomidory z puszki. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod kod koniec dodajemy 1 łyżkę śmietany, bazylię oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. 
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Mozzarellę kroimy w plasterki. Sos pomidorowy przekładamy na dno małego naczynia żaroodpornego, układamy kluski śląskie, obtaczając je w sosie. Między kluski wkładamy plasterki mozzarelli. Oprószamy całość szczyptą pieprzu. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis