niedziela, 23 lutego 2014

Tarta cebulowa z ziemniakami i boczkiem

Tarta cebulowa z dodatkiem ziemniaków, podsmażonego boczku i sosu śmietanowego. Tarty z cebulą uważam za jedne ze smaczniejszych, jeśli chodzi o tradycyjny smak tarty. Ta wyszła naprawdę pysznie. Polecam!


Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g margaryny (do pieczenia)
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli

Nadzienie:
600 g cebuli
2 duże ugotowane ziemniaki
100 g boczku
3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
sól i pieprz

Sos:
1/3 szklanki śmietany 30%
1 jajko
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu

Wykonanie:

Ciasto: do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojoną na kawałki zimną margarynę, jajko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną odrobiną masła foremkę, którą następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.


Cebulę kroimy w piórka, boczek obkrawamy ze skórki i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią cebulę. Podsmażamy ją 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy do niej rozmaryn, sól i pieprz (ilość soli i pieprzu według uznania).

Cebulę wykładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy przez 5 minut boczek.

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy bazylią, czerwoną słodką papryką, szczyptą soli i szczyptą pieprzu, mieszamy.

Śmietanę wlewamy do kubka, dodajemy jajko, sól i pieprz, rozmącamy całość widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy foremkę z ciastem z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C, wykładamy na ciasto ziemniaki, następnie boczek oraz cebulę. Wierzch tarty polewamy równomiernie sosem. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jak ja uwielbiam takie tarty - cebula, ziemniaki, śmietana... Moje smaki zdecydowanie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis