poniedziałek, 24 marca 2014

Chilli con carne

Dobrze przyprawione mięso mielone z kukurydzą i czerwoną fasolką czyli moja wersja chilli con carne. Dodałam jedną czerwoną papryczkę chilli, chociaż nie zaszkodziłaby i druga :-) Danie świetnie smakuje ze świeżą bagietką lub jako farsz do tortilli czy naleśników. U mnie tym razem z tortillami pszenno-razowymi. Polecam!


Składniki (3-4 porcje):
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 puszki pomidorów
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanki czerwonej fasolki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
3/4 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Cebulę, czosnek i czerwoną papryczkę chilli drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę, dodajemy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy dalej przez 1 minutę. Dodajemy mięso mielone. Smażymy je, dość często mieszając, przez 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano, czerwoną słodką paprykę, chilli cayenne, pieprz, kminek, cukier trzcinowy i płaską łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu przez 40 minut (od czasu do czasu mieszając). Pod koniec dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Podajemy na ciepło.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis