niedziela, 2 marca 2014

Ciastka bananowe z otrębami owsianymi

Zdrowe ciasteczka z dodatkiem otrębów owsianych, banana i mlecznej czekolady. Delikatnie chrupiące. Nie są zbyt słodkie, dlatego dodatek mlecznej czekolady jest tutaj idealny. Bardzo dobre. Polecam!


Składniki (20 sztuk):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów owsianych
1 dojrzały banan
100 g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 jajko
szczypta  proszku do pieczenia

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Banana rozgniatamy widelcem, czekoladę kroimy na malutkie kawałki. Masło kroimy na mniejsze kawałki, ucieramy je przez chwilę mikserem, dodajemy brązowy cukier i jajko, ucieramy jeszcze przez 2 minuty. 
Dodajemy mąkę, otręby owsiane, banana i szczyptę proszku do pieczenia. Zagniatamy rękoma ciasto, następnie wgniatamy w nie jeszcze czekoladę. Formujemy dłonią kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 22 minuty.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Banan i czekolada w owsianych ciasteczkach? Dla mnie to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pochwyciłabym kilka tych ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie bogato "nadziane" ciasteczka:-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis