Zdrowa i dietetyczna wersja świeżych spring rolls'ów. Z tofu, marchewką, kiełkami fasoli mung, kapustą pekińską i mango.
Ich zawijanie wymaga wprawy, ja ciągle jeszcze ćwiczę :-)
Ich zawijanie wymaga wprawy, ja ciągle jeszcze ćwiczę :-)
Świetna przekąska lub przystawka. Polecam!
6 arkuszy papieru ryżowego
120 g tofu
3 liście kapusty pekińskiej
1 marchewka
duża garść świeżych kiełków fasoli mung
1/2 mango
1 łyżka oleju
Sos: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka soku z limonki
Wykonanie:
Tofu kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej tofu przez 4 minuty. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, kapustę pekińską i mango drobno kroimy.
Na dużym talerzy kładziemy mokry ręcznik. Zwilżamy na nim papier ryżowy (po przyrządzeniu kilku spring rollsów dolewamy na ręcznik odrobinę wody, tak żeby cały czas był dobrze zwilżony). W jednym rogu papieru ryżowego kładziemy po odrobinie kapusty pekińskiej, marchwi, tofu, mango i kiełków fasoli. Nakładamy róg papieru na farsz, zwijamy odrobinę, następnie nakładamy do środka boczne rogi papieru i zwijamy spring rolls'a do końca (patrz zdjęcie z przepisu na smażone spring rolls).
Spring rolls'y podajemy od razu po przyrządzeniu. Jedząc maczamy je w sosie.
faktycznie zabawa z papierem ryżowym nie jest aż taka prosta :) ale Tobie dobrze poszło!
OdpowiedzUsuń