sobota, 15 marca 2014

Ciastka z suszoną żurawiną i płatkami

Przepyszne ciastka z dodatkiem suszonej żurawiny, płatków błyskawicznych owsianych i pszennych, a także kawałków białej czekolady. Dość słodkie i twarde, ale chyba w tym tkwi ich urok :-) Ja je uwielbiam, zatem polecam!


Składniki (ok. 16 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki płatków błyskawicznych pszennych
1/2 szklanki płatków błyskawicznych owsianych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 tabliczki białej czekolady
100 g masła
1 jajko
3 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. W misce umieszczamy przesianą przez sito mąkę, płatki błyskawiczne, cukier, jajko, suszoną żurawinę, pokrojone na małe kawałki masło i ziarna słonecznika. Ręką zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodając jeszcze pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Ręką formujemy kulki o wielkości trochę mniejszej niż limonki, dość mocno spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis