piątek, 14 marca 2014

Czerwona kapusta z miodem i octem balsamicznym

Przepis na smaczną i lekką gotowaną kapustę czerwoną. Poszatkowaną kapustę gotujemy w wodzie, odcedzamy, dodajemy do niej miód, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, sok z limonki, brązowy cukier i odrobinę masła. Dobra na ciepło jak i na zimno. Polecam!


Składniki (6 porcji):
1 główka kapusty czerwonej
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli + dodatkowa szczypta
duża szczypta pieprzu

Wykonanie:
Obieramy kapustę z liści i dość drobno szatkujemy. Wsypujemy do garnka i zalewamy 4 szklankami zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 12 do 15 minut (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).  Odcedzamy ją na sitku lub durszlaku. Dodajemy miód, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, brązowy cukier, sok z limonki, masło, pieprz. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze lekko dosalamy. Podajemy jako dodatek do obiadu na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis