czwartek, 13 marca 2014

Kluski leniwe

Bardzo smaczne kluski z białego sera. Można podać je z różnymi dodatkami. Ja polecam polać je odrobiną roztopionego masła i oprószyć startym na tarce grana padano. 


Składniki (2 porcje):
250 g sera białego półtłustego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Wykonanie:
Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy mikserem na sztywną pianę. Biały ser blendujemy przez chwilę, dodajemy do niego przesianą przez sito mąkę, żółtko, pianę z białek oraz szczyptę soli. Zagniatamy rękoma ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki). Dzielimy je na 4 równe części i z każdej formujemy podłużny wałek. Spłaszczamy je lekko i kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli. Kluski wrzucamy do wrzątku, a kiedy wypłyną na powierzchnię wyławiamy łyżką cedzakową.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis