środa, 12 marca 2014

Śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym

Pisałam już, że nie przepadam za śledziami podając przepis na bardzo dobre śledzie w buraczkach. Dzisiaj napiszę: oprócz tego, że nie przepadam za śledziami, nie przepadam też za musztardą. I to jest przepis potwierdzający, że minus i minus daje plus :-) Śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym bardzo lubię :-) Śledzie w sosie tracą swój charakterystyczny zapach, śmietana łagodzi ostry smak musztardy, miód nadaje lekki słodki posmak, przyprawy są kropką na i. Mam nadzieję, że Wam też będą smakować. Polecam!


Składniki:
400-450 g śledzi w oleju
5 łyżek musztardy sarepskiej
4 łyżki śmietany 18%
1/2 cebuli
1,5 łyżka miodu
1 łyżeczka gorczycy białej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 szklanka mleka

Wykonanie:
Wyciągamy śledzie z oleju, przekładamy je do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny.
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki: drobno pokrojononą cebulę, musztardę, śmietanę, miód, gorczycę białą, pieprz ziołowy, curry, brązowy cukier.
Wyciągamy śledzie z mleka, kroimy je na małe kawałki i dokładnie mieszamy z sosem. Szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej jedną noc. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis