Przepis na wegetariańskie koreczki ze smażonym tofu, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami. Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i idealne jako przekąska na domowy party. Polecam!
Składniki (ok. 20 sztuk):
200 g tofu
około 20 zielonych oliwek
6-7 kawałków suszonych pomidorów
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
szczypta pieprzu
5 łyżek oleju (do smażenia)
Wykonanie:
Tofu kroimy na kawałki. Na talerzyku rozbijamy jajko, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, rozmącamy je lekko widelcem. Kawałki tofu obtaczamy w jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie bardzo gorący wkładamy tofu. Smażymy około 6 minut obracając kawałki.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, oliwki odsączamy z wody.
Na wykałaczki nadziewamy po jednej oliwce, kawałku suszonego pomidora i kawałku tofu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz