niedziela, 9 marca 2014

Omlet z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Omlet śródziemnomorski... z mozzarellą, suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i roszponką. Na pyszne śniadanie. Polecam!


Składniki (1 omlet):
2 jajka
2 - 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
3 kulki mozzarelli (z zalewy, typu mini kulki)
5 zielonych oliwek
kilka listków roszponki
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
1 łyżka masła

Wykonanie:
Kroimy: suszone pomidory w cienkie paseczki, mozzarellę na plasterki, oliwki na połówki.
Jajka parzymy, wbijamy do miseczki, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, ubijamy mikserem przez 30 sekund. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy masę jajeczną i przykrywamy patelnię pokrywką. Omlet smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż wierzch lekko zetnie się. Pod koniec smażenia rozkładamy na jego powierzchni suszone pomidory, mozzarellę i zielone oliwki. Przekładamy na talerz i ozdabiamy listkami roszponki. Od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis