niedziela, 16 marca 2014

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów. Dla mnie jedne ze smaczniejszych kotletów, jeśli chodzi o te wegetariańskie. Świetnie smakują podane na obiad z ziemniakami i surówką, ja jadam je też jako dodatek do kanapek (na blogu jest już przepis na wegetariańskie burgery). 
Bardzo polecam!


Składniki (15 sztuk):
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 cebuli
6 kawałków suszonych pomidorów
4 pieczarki (ok. 125 g)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w zimnej wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, wodę lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Studzimy.
Cebulę, suszone pomidory i pieczarki drobno kroimy. Na patelni podsmażamy przez 7 minut pieczarki, przekładamy na miseczkę i na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulę. Przekładamy na talerzyk i studzimy. 
Łączymy wszystkie składniki: ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulę, suszone pomidory, bułkę tartą, jajko, sos sojowy, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, tymianek, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu. Masę zagniatamy ręką, następnie formujemy kotlety - najpierw okrągłe kulki wielkości małej cytryny, które następnie mocno spłaszczamy dłonią. 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (tylko cienką warstwę przykrywającą dno patelni), kiedy olej będzie bardzo gorący smażymy kotlety, po ok. 4 minuty na każdej ze stron.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kotlety mnie bardzo zaskoczyły, były pyyszne :) Dzięki za przepis. Alina

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis