Dzisiaj przepis na makaron penne z kurczakiem i cukinią. Wyrazu nadaje potrawie dodatek czerwonej papryczki chilli, zielonej pasty curry, cebuli dymki i czosnku. Szybkie danie i smaczny obiad. Polecam!
Składniki (2 porcje):
160 g makaronu penne
1 cukinia
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 czerwona papryczka chilli
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
sól i pieprz
marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do miseczki. Mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, zieloną pastę curry, sos sojowy i ocet ryżowy, wlewamy ją do miseczki z kurczakiem i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie smażymy go na patelni teflonowej lub grillowej przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukinię kroimy na półtalarki (razem ze skórką). Papryczkę chilli oczyszczamy, kroimy ją razem z czosnkiem i białą częścią cebuli dymki bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez 1 minutę papryczkę, dymkę i czosnek. Dodajemy cukinię, oprószamy ją solą i podsmażamy około 5 do 6 minut.
Dodajemy usmażonego kurczaka, ugotowany makaron, 1 łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Całość podgrzewamy na patelni do czasu, aż danie będzie gorące. Przekładamy na talerze, posypujemy drobno pokrojoną zieloną częścią cebuli dymki i podajemy.
Dodajemy usmażonego kurczaka, ugotowany makaron, 1 łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Całość podgrzewamy na patelni do czasu, aż danie będzie gorące. Przekładamy na talerze, posypujemy drobno pokrojoną zieloną częścią cebuli dymki i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz