Świeży łosoś w marynacie z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku i brązowego cukru. Smażony w panierce z sezamu i mąki kukurydzianej. Chrupiąca panierka i delikatny smak łososia czyli świetne połączenie smaków. Łososia możemy podać na sałatce z roszponki, pomidora, kiełków fasoli mung lub z ryżem/ziemniakami i surówką. Naprawdę smaczna wersja łososia. Polecam!
Składniki (2 porcje):
300 g filetu z łososia
szczypta soli
szczypta soli
marynata:
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
1 ząbek czosnku
panierka:
5 łyżek sezamu
3 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
Sałatka (propozycja podania łososia, opcjonalna):
1 pomidor
garść roszponki
mała garść kiełków fasoli mung
1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu
1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta brązowego cukru
szczypta soli
szczypta soli
Wykonanie:
Łososia płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Ostrym nożem oddzielamy go od skóry, kroimy na mniejsze kawałki (około 2 na 2 cm) i wkładamy do miseczki. Mieszamy składniki marynaty (ocet ryżowy, sok z limonki, olej sezamowy, brązowy cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek) i wlewamy ją do łososia, dokładanie mieszamy, tak aby wszystkie kawałki były dokładnie otoczone marynatą. Odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie łososia lekko solimy.
Na talerzu łączymy mąkę kukurydzianą i sezam, dokładnie mieszamy. Obtaczamy w panierce kawałki łososia.
Na patelni rozgrzewamy bardzo cienką warstwę oleju (powinna tylko odrobinę przykrywać dno patelni). Kiedy olej będzie gorący wkładamy kawałki łososia. Smażymy je około 8 minut (obracając w połowie na druga stronę).
Podajemy z sałatką lub z ryżem/ziemniakami i surówką.
Propozycja podania łososia z sałatką:
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki, drobno kroimy. Roszponkę płuczemy i osuszamy. W miseczce umieszczamy kawałki pomidora, roszponkę, kiełki fasoli mung. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sezam, szczyptę brązowego cukru i szczyptę soli. Mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy kawałki usmażonego łososia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz