Lubię wymyślać serniki i odkrywać ich nowe smaki. Pora na kolejny...
Sernik z dodatkiem bananów i mleka kokosowego. Byłam bardzo ciekawa jego smaku i muszę przyznać, że zaskoczył mnie :-) Smak bananów jest delikatny, za to wyraźnie wyczuwalny jest dodatek mleka kokosowego. Można określić go zatem jako sernik mleczny. Smakuje świetnie. Masa jest wilgotna, a czekoladowy spód idealnie wkomponowuje się w jej smak.
Polecam!
Składniki (na foremkę o średnicy 18 - 20 cm):
500 g sera (na serniki, z wiaderka)
1/2 puszki mleka kokosowego
2 banany
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Spód:
100 g ciastek/herbatników (najlepiej czekoladowych lub kakaowych)
2 rządki czekolady mlecznej
30 g masła
Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Ciastka kruszymy na piasek (np. w miseczce od blendera). W garnuszku rozpuszczamy masło z mleczną czekoladą, dodajemy do pokruszonych ciastek, mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą foremkę. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do dna.
Banany rozgniatamy widelcem. Ser umieszczamy w misce, dodajemy mleko kokosowe, cukier puder, jajka. Ucieramy mikserem do połączenia składników. Dodajemy rozgniecione banany, ucieramy, aż połączą się z masą. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy przez chwilę. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko jego drzwiczki. Sernik wyciągamy po 10 minutach. Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną. Polewamy nią wierzch sernika.
Sernik chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
pysznie delikatny <3
OdpowiedzUsuńale szałowe połączenie! kokos z bananem to mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńjeden z lepszych przepisów na sernik jaki w życiu widziałam (dlatego, że lubię banany i kokos ponad... wszystko :) zrobię chyba jutro... :) dziękuję bardzo!!!
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemne połączenia. :)
OdpowiedzUsuń