środa, 19 marca 2014

Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Przepyszny pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy. Wśród jego składników znajdziemy wędzony boczek. Myślę, że jest on tutaj dobrym dodatkiem. Wegetarianie mogą go pominąć. 
Świetny jako dodatek do kanapek, polecam!



Składniki (na keksówkę o długości 30 cm):
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka ciecierzycy
2 cebule
100 g wędzonego parzonego boczku w plasterkach
3 łyżki oleju
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka rozmarynu
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:
Ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, zalewamy ją 3 szklankami czystej zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Odcedzamy i studzimy.
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy na sitku wrzątkiem, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Studzimy.
Cebulę i boczek kroimy dość drobno. Cebulę podsmażamy na 3 łyżkach oleju przez około 7 minut. Przekładamy ją na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy przez 5 minut boczek. 
Odkładamy 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, resztę ciecierzycy blendujemy razem z podsmażoną cebulą na gładkie puree. W dużej misce łączymy: puree z ciecierzycy i cebuli, kaszę jaglaną, boczek, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, solą, sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę w całości. Masę mieszamy ręką, aż wszystkie składniki połączą się. 
Keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm smarujemy odrobiną oleju, obsypujemy kaszą manną, przekładamy do niej masę. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.

Smacznego! 




1 komentarz:

  1. Sprawdziłam (mimo iż nie miałam rozmarynu i zastąpiłam go ziołami prowansalskimi)- bardzo dobry przepis. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis