wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z grillowanym kurczakiem, pomarańczą i szpinakiem

Dietetyczna sałatka z kurczaka z patelni grillowej, pomarańczy i świeżego szpinaku. Soczysta i niezwykle smaczna. Mam wrażenie, że wszystko w niej pasuje. A odrobina pokrojonych pistacji ciekawie łamie pomarańczową słodycz. Polecam!



Składniki (2 porcje):
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 pomarańcza
1 duża garść szpinaku
kilkanaście pistacji

marynata do kurczaka: 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego

sos do sałatki: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy składniki marynaty: sok z limonki, miód i sos sojowy, wlewamy ją do kurczaka, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię grillową i wykładamy na nią kurczaka. Grillujemy, od czasu do czasu mieszając, do czasu aż kurczak zarumieni się (około 7 minut). 
Pomarańczę obieramy, usuwamy błonki i kroimy na małe kawałki. Szpinak płuczemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Pistacje kroimy grubo. W małej miseczce mieszamy składniki sosu: sok z limonki, ocet balsamiczny i miód.
Na 2 talerzach rozkładamy kolejno szpinak, kawałki kurczaka i pomarańczy. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy pistacjami. Od razu podajemy.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Pysznie i kolorowo na talerzu, tak lubię - na lunch lub na kolację.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis